Animatoon

Ren és Stimpy show (The Ren and Stimpy Show)

2020. augusztus 07. - Anita cicus

1991-től 1995-ig futott amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet John Kricfalusi készített a Nickelodeon számára. A sorozat 1991. augusztus 11-től futott 1995. december 16-ig. A Ren és Stimpy kultikus státuszba emelkedett Amerikában az 5 évada alatt, és Magyarországon is népszerű sorozat volt. A sorozat egy pszichopata csivava kutya Ren, és mogyoróagyú macska barátja, Stimpy vicces, erőszakos és szürreális kalandjait mutatja be. A Ren és Stimpy gyakorlatilag megnyitotta az utat a felnőtteknek szóló rajzfilmekhez (South Park, Beavis és Butt-head, stb.) Magyarországon 1998. augusztus 1-től vetítették 2006. november 21-ig. Altesti humorral operáló viccei, kétértelmű szexuális célozgatásai, a fekete humor, és az erőszak miatt némiképp kilógott a Nickelodeon többi sorozata közül.

Cselekmény:

A sorozat egyik főszereplője Ren Hoek, aki egy idegbeteg csivava; társa, Stimpy, a macska pedig együgyű és indokolatlanul vidám. A duó epizódról epizódra különleges kalandokba keveredik: az űrben járnak, a vadnyugaton kalandoznak, vagy természetfilmet narrálnak. Bár a sorozat elvileg a jelenben játszódik, kerülték az aktuális popkulturális utalásokra célzást.A humor forrása a két karakter közötti, epizódonként változó feszültség, mely lehet szürreális, közönséges, vagy éppen egyszerű komédia.A két főszereplőn kívül számtalan mellékszereplő van, akik teljesen rendszertelenül bukkannak fel, és van, hogy nem is abban a szerepben, ahogy előtte láttuk őket.

 

 

Cenzúra:

A sorozat készítői nem akartak oktató jellegű rajzfilmet csinálni, amit a Nickelodeon nehezen tolerált. Több konfliktusuk is szülői csoportokkal, akik be akarták tiltatni a vetítést. Vallási, politikai, és alkoholfogyasztás-népszerűsítési okok voltak a leggyakoribbak: egy epizódból ki kellett retusálniuk a pápa süvegéről a keresztet, máskor azt a jelenetet, amelyen az amerikai alkotmányt elégetik. George Liquor karakter vezetéknevét is rendszeresen kisípolták. Bizonyos jeleneteket egy az egyben ki kellett vágniuk: egyszer egy megcsonkított fejet, mássszor Ren borotvával lenyúzott arcát, és amikor Rent összeveri egy csecsemő.

Alkotó: John Kricfalusi
Nyelv: angol
+ magyar (szinkron)
Évadok:5
Epizódok: 52
Részenkénti játékidő:22 perc
Gyártó: Spümcø (1991–1993, 2003)
Nickelodeon Animation Studio (1993–1995)
Forgalmazó: CBS Television Distributio
Ország:Amerikai Egyesült Államok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animatoon.blog.hu/api/trackback/id/tr7716118456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása