Animatoon

Bábfilm és stopmotion

2020. április 24. - Anita cicus

Bábfilm

Bábfilm: Olyan mesefilm, mely kesztyűs bábokkal és egyéb bábokkal kiegészítik a televíziós közönséget. A bábok olyan ember mozgatta eszközök, melyekkel szereplőket lehet megjeleníteni, gyakran egy bábelőadás formájában.A bábok többféleképpen mozgathatók, a legegyszerűbbek akár egy kézzel is, de néhány bonyolult japán figura sokszor három embert is megdolgoztat. A modern bábművészek – például a Muppet-figurák kitalálója, Jim Henson is – elektronikus mozgatórendszerrel cserélték fel a hagyományos bábokat mozgató zsinórokat vagy pálcákat.
Magyarországon Kemény Henrik fedezte fel a bábok mozgatását

A bábfilm művészetét mozgatható végtagú bábukkal juttatja érvényre. A bábfilm előnye a többi animációs filmekhez képest, hogy a térbeli figurákkal és díszletekkel valóságos hatást nyújt. A bábfilmek csoportjába a marionett-bábokkal, a zsákbábukkal és a térbeli bábukkal készített filmeket is besorolják. A marionett-bábokat és a zsákbábukat képzett bábművészek mozgatják. A mozgás térben és időben folyamatos, tehát nem szakaszos, mint a térbeli bábuk mozgatásakor. Filmszerűségét a zsák- vagy marionett-bábukkal készített filmből úgy nézzük, mintha színházban lennék. Ez pedig olyan lelemény a rendező, díszlettervező, operatőr részéről, ami nagyon ritkán fordul elő ilyen bábokkal eljátszani a dolgot paraván előtt, mintha csaknem rajzfilmet látna az ember.

Példák

Amerikában: Szezám utca,  Muppet show, Mackó show a kék házban
Angliában: Teletabik
Japánban: Hyokkori Hyoutanjima
Szlovákiában: Spejbl és Hurvinek
Hazánkban: Mazsola, Futrinka utca, Süsü a sárkány, Dörmögőék kalandjai, Süni és barátai

 


Stop-motion

A stop motion kifejezés a képkockánként beállított és rögzítési eljárást jelent, amelyet később mozgóképpé dolgoznak össze. A hagyományos filmfelvétellel ellentétben itt nem valós időben megrendezett sebességgel kerülnek rögzítésre az események, hanem a mozgóképet alkotó összes képkocka egy-egy külön beállítást jelent, melyet állókép, azaz fotó formában rögzítenek. Majd az így keletkező állóképeket egymás után vágva, összeillesztve jön létre a mozgókép, animáció.A stop motion film az animációs filmek létrehozásának egyik fő módszere volt a fejlettebb számítógépes technika megjelenése előtt. Habár jelentősége a mozi iparban csökkent, de ma is kedvelt módszer amatőr (kísérletező) filmesek körében, mivel technikai igénye rendkívül minimális.
Magyaroroszágon Foky Ottó tervezte a bábok animációs filmek létrehozását.

 

Stop motion

 

A stop motion kifejezés a képkockánként beállított és rögzítési eljárást jelent, amelyet később mozgóképpé dolgoznak össze. A hagyományos filmfelvétellel ellentétben itt nem valós időben megrendezett sebességgel kerülnek rögzítésre az események, hanem a mozgóképet alkotó összes képkocka egy-egy külön beállítást jelent, melyet állókép, azaz fotó formában rögzítenek. Majd az így keletkező állóképeket egymás után vágva, összeillesztve jön létre a mozgókép, animáció.

Az animációs filmek létrehozásának egyik fő módszere volt a fejlettebb számítógépes technika megjelenése előtt. Habár jelentősége a mozi iparban csökkent, de ma is kedvelt módszer amatőr (kísérletező) filmesek körében, mivel technikai igénye rendkívül minimális.

Példák:

Amerikában: Promethetus és Bob, Karácsonyi lidércnyomás, Coraline és a titkos ajtó
Japánban: Kihachiro Kawamoto- a démon
Franciaországban: A büvös körhinta
Angliában: Patrick a postás, Béci bohóc, Wallace és Gromit, Shaun a bárány
Szlovákiában: Pat és Mat, Füles mackó
Hazánkban: Mirr Murr, A legkisebb ugrifüles, Mekk Elek az ezermester, Zénó

A bejegyzés trackback címe:

https://animatoon.blog.hu/api/trackback/id/tr415638622
süti beállítások módosítása