Animatoon

CGI

2020. április 26. - Anita cicus

A CGI, teljes nevén Computer-Generated Imagery, magyarul „számítógépen létrehozott kép”, amely számítógép által kreált animációs film, úgynevezett computeres programokban készülnek.
A számítógépek fejlődésével a hagyományos animációs filmek háttérbe szorultak az USA-ban. Az új technológia eleinte csak hasznos szolgálatára vált az animációnak, de aztán virágzó, milliárd dollárokat érő üzletté nőtte ki magát. A számítógépes filmek nem csupán beépültek a többi film közé, hanem egyenesen taroltak. Ők a napjaink mamutjai, kicsi egerei és verdái.
A számítógépes filmek utat törtek maguknak, animációs stúdiók alakultak Torontóban, Londonban, Barcelonában, San Rafaelben, Kaliforniában és Atlantában, Georgiában.Használatos még a CG (Computer Graphics) rövidítés is, illetve digitális animáció (digital animation), komputer animáció (computer animation), digitális filmtrükk / effekt (digital (visual) effects) neveken is említik. CGI-t használnak filmekben, televíziós sorozatokban, tévéműsorokban, reklámokban és nyomtatott médiában is. A CGI-vel készült mozgóképet motion graphics néven is ismerik.A videojátékok leggyakrabban real-time számítógépes grafikát (ritkán referálják CGI-ként) használnak, de esetenként tartalmaznak előrendelt „vágott jeleneteket”, illetve intrófilmeket, melyek tipikusan CGI-alkalmazások. Ezekre FMV-ként utalnak (Full Motion Video).

Filmkészítés során filmtrükköt igénylő jelenetekhez azért használják egyre gyakrabban a digitális technikát, így a CGI nyújtotta lehetőségeket, mert sokszor magasabb minőséget eredményez, s jóval tudatosabban irányítható, mint más, inkább gyakorlati alapú módszerek, úgymint miniatűrök megalkotása, vagy statiszták alkalmazása tömegjelenetekhez, illetve mert olyan képek kidolgozására is alkalmas, melyeket semmilyen más technológiával nem lehetséges létrehozni. Továbbá lehetővé teszi egy művésznek, hogy színész, költséges díszletek vagy kellékek nélkül dolgozzon.

Az utóbbi időkben a CGI-szoftverek és a megemelkedett számítógép-sebességek elérhetővé tették az egyéni művészek és kisebb társaságok számára, hogy professzionális vizsgafilmeket, játékokat, vagy szépművészeti alkotásokat készítsenek otthoni számítógépeiken. Mindez egy internetes szubkultúra kialakulását eredményezte, melynek megvannak a saját globális ünnepeltjei, bevett sablonjai és szakszavai.

A bejegyzés trackback címe:

https://animatoon.blog.hu/api/trackback/id/tr7515641716
süti beállítások módosítása