Animatoon

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal (Nirusu no Fushigi na Tabi)

2020. június 28. - Anita cicus

A Nils Holgersson svéd–csehszlovák–japán televíziós anime sorozat, amelyet 1980-tól 1981-ig, 52 részen át vetített az NHK. Az eredeti mű 1906-1907-ben jelent meg Selma Lagerlöf könyveként Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át címmel (Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige). A sorozatot a Studio Pierrot készítette, Toriumi Hizayuki és Osii Mamoru rendezte. Ez volt a Studio Pierrot legelső sorozata. A sorozat alapján egy egész estés filmváltozat is készült.
1988. január 4-én érkezett meg Magyarországra, és itthon is hódított, a nagy népszerűségére való tekintettel a következő évben ismételten levetítette a Magyar Televízió. A sorozat sokáig az M1, M2-n futott, illetve 1999. január 3-án a Duna TV-n, és később a Minimaxon, de utóbbi csatornákon a 27. epizódtól már új szinkronhangokkal vetítették. Ennek oka, hogy a sorozat második felének tekercsei megsérültek a Magyar Televízió archívumában, ezért azok a szinkronok elvesztek. Később a Minimax is vetíteni kezdte, az első felét a meglévő, a második felét az újragyártott szinkronnal. 2008 januárjától júliusáig hétvégenként az M2-n futott esti meseként, majd 2009 júliusától szeptember 23-ig naponta futott ugyanezen a csatornán, végig az eredeti szinkronnal. Magyarországon a Nils Holgersson volt az első magyar szinkronos szappanopera-hosszúságú rajzfilmsorozat.
Jelenleg a Kiwi Tv újra sugározza.

Cselekmény:

Nils teljesen hétköznapi kisfiú volt, eltekintve attól a rossz tulajdonságától, hogy rendszeresen kínozta családi gazdaságuk állatait. Amikor egy napon a szülei elmennek otthonról, egy kis manó bukkan fel, akit Nils ugyancsak elkap és kínozni kezd. A manó hiába rimánkodik, Nils nem engedi szabadon. Gonoszsága elnyeri méltó büntetését: a manó törpe-méretűvé varázsolja, és ettől kezdve megérti azt is, miről beszélnek az állatok. Márton, a házilúd elvágyik otthonról és egy vadlúd csapathoz csatlakozik, hogy eljusson Lappföldre. Nils visszaszeretné tartani az állatot, ehelyett maga is vele repül. Elkezdődik kalandos, egész nyáron át tartó útjuk Svédország felett.


Rendező: Toriumi Hiszyuki
Osii Mamoru
Producer: Greg Bailey
Stúdió: Studio Pierrot
Ország: Japán
Svédország
Csehszlovákia


A bejegyzés trackback címe:

https://animatoon.blog.hu/api/trackback/id/tr515971842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása