Animatoon

Gémes József (Budapest, 1939. november 9. – 2013. április 13.)

2020. április 26. - Anita cicus
Gémes József (Budapest, 1939. november 9. – 2013. április 13.) Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmtervező- és rendező.

1958-ban érettségizett a József Attila Gimnáziumban. Ezután mechanikai műszerész szakmát tanult. 1959-től 1961-ig esztergályosként dolgozott. 1961-1966 között az Iparművészeti Főiskola hallgatója a díszítőfestő tanszéken. Tanárai voltak Z. Gács György tanszékvezető, Ridovics László és Eigel István. Harmadévtől Nepp József lett a mestere, dramaturgiára Kardos Ferenc, filmtechnikára Cseh Andás tanította. 1965-től a Pannónia Filmstúdióban Kovásznai György Mesék a művészet világából és a Sorompó című rövidfilmjeiben mozdulattervező. 1966-ban vörös diplomával fejezte be tanulmányait.
A hatvanas évek végén, hetvenes évek elején jelenik meg a bizarr szituációk, fekete humor, morbid komikum alkalmazása a hazai animációs filmekben, melynek egyik kiemelkedő képviselője. Ekkor alakul ki a csak rá jellemző, sajátos groteszk stílusa. Elgondolkodtató, rövid, kulcspoénra épített filmjeiben szívesen alkalmazza a festészet eszközeit.

Mozdulattervezőként közreműködött a Peti és a népszerű Gusztáv-sorozat egyes darabjainak elkészítésénél. Rövid, de magvas mondanivalójú Koncertisszimo című háromperces rajzfilmjével Krakkóban az Aranysárkány nagydíjat nyerte el.

Tanárként az Iparművészeti Főiskolán több évfolyamot vezetett a diplomáig 1981 és 1998 között. Nagy szakmai tudásával megalapozta a szak arculatát, személyisége a hallgatókban élt tovább.A Pannónia Filmstúdió szakmai tanfolyamainak anyagát is kidolgozta. Tanított itt, a Kecskeméti és a Pécsi Stúdióban.

Egészestés filmjei között van a Daliás idők, a Hugó, a víziló, a Vili a veréb, A hercegnő és a kobold, a Vacak, az erdő hőse vagy az Ének a csodaszarvasról.

Filmjeit számos díjjal ismerték el, elnyerte a többi között: chicagói Ezüst Hugó-díjat, a krakkói Aranysárkány-díjat, a kecskeméti Kategóriadíjat vagy például a Fort Lauderdale legjobb gyermekfilm díját.
2009-ben a hetvenedik születésnapjára impozáns kiállítást rendeztek műveiből.

Életének 73. évében hunyt el. A művészt 2013. április 13-án érte el a halál, az alkotótól szűk körben vettek végső búcsút családtagjai, barátai – közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége.